Şule Yüksel Şenler’i Anma ve Vakıf Yönetimi Tanışma Programı

  • Anasayfa
  • Şule Yüksel Şenler’i Anma ve Vakıf Yönetimi Tanışma Programı

“Bu vakıf, Şule Yüksel’in mücadelesini, evrensel insan hakları mücadele tarihi içinde hakettiği yere yerleştirmeyi hedeflemektedir.”

Şule Yüksel Şenler’i Anma ve Vakıf Yönetimi Tanışma Programı

Vakfımız tarafından vefatının birinci yılında Şule Yüksel Şenler’i kabri başında anmak ve bir tanışma tertip etmek amacıyla düzenlenen “Şule Yüksel Şenler’i Anma ve Vakıf Yönetimi Tanışma Programı” Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi ve vakfımızın Onursal Başkanı Emine Erdoğan Hanımefendinin teşrifleriyle 28 Ağustos 2020 tarihinde Şule Yüksel Şenler’in de sağlığında sık sık ziyaret ederek ihtiyaç sahipleriyle bir araya geldiği Mihrişah Valide Sultan İmareti’nin bahçesinde gerçekleştirildi.

İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, Şenler için kabri başında Kur’an-ı Kerim okudu, dua etti.

Burada yaptığı konuşmada, böyle özel bir günde, Şenler’in hatırasını yaşatacak Şule Yüksel Şenler Vakfı’nın kuruluşu sebebiyle bir araya geldiklerini belirten Emine Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ardında bıraktığı mirasa sahip çıkmak, hepimizin görevidir. Tahmin ediyorum, hepiniz Şule Yüksel Hanım’ın özel hayatımda çok önemli bir yeri olduğunu biliyorsunuz. Hayatıma kattığı değeri kelimelerle izah etmem gerçekten çok zor. Onun mücadelesine, önümüzde açtığı ufka, en yakın mesafeden şahitlik ettim. Müslüman kimliğinin, toplumun alt katmanlarına hapsedildiği bir dönemde o, cendereye sıkışmış bir kesim için rol model oldu.”

Şenler’in her cepheden gelen toplumsal ve siyasal baskılarla mücadele ettiğini, yüksek sesli sorular sorduğunu belirten Erdoğan, “Şule Yüksel hanımın o dönem bize kazandırdığı en önemli şey ‘çağın icapları’ denen algıyı sorgulatmasıydı. Çağın icapları karşısında asimile olmak yerine, çağı kendi hakikatimize uyarlamaya davet ediyordu. Zamanı için en güncel araçları kullanmaktan da çekinmiyordu. Yazdığı romanlar da, bu anlamda Şule hanımın çağdaş duruşunun resmidir.” diye konuştu.

Emine Erdoğan, “Şule ablamızın vefatı, bir devrin kapanması değil, aksine, onun şahsında cisimleşen cesaretin, yeni nesillere aktarılması için, yeni bir sorumluluk sürecidir. Bu vakıf, Şule Yüksel’in mücadelesini, evrensel insan hakları mücadele tarihi içinde hakettiği yere yerleştirmeyi hedeflemektedir.” dedi.

Şule Yüksel Şenler’in, İslam’la özgürleşmiş, değerleriyle kuşanmış bir kadının, nasıl da güçlendiğini, pek çok siyasi baskıya karşı verdiği mücadeleyi vurgulayan ve vakfımızın kuruluş misyonunu özetleyen Erdoğan, “Onun ayak izlerini takip ederek bugünlere gelen bizler, şimdi bu mücadele azmini, özgürleştiren imanı, gençlerimize anlatmak, aktarmak durumundayız.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, vakfın hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunarak, vakfımızın kuruluşuna ve faaliyetlerine katkı vereceklere başarılar diledi.

Şule Yüksel Şenler Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Leyla Şahin Usta da Şenler’in ruhuna 81 ilde 100 hatim okunarak duasının yapıldığını kaydetti.

Konuşmasında Şule Yüksel Şenler’in hayatının ve mücadelesinin ülkemiz için kıymetine değinen Usta, “Dünya hayatı ve imtihanı zordur. Bu zor şartlar altında kimi zaman ümitsizliğe düşeriz. Bir şeyler yapmaya halimiz ve mecalimiz kalmaz. Ancak, mücadelenin çok zor ve çetin olduğu dönemlerde bazı insanlar vardır ki kitleler için bir umut meşalesi yakar. Yükünün “dünya” olduğunu hisseden ve omuzlarında o ağırlığı taşıyan insanlardan biri idi, Şule Yüksel Şenler. Yalnız başına verdiği mücadele ile gerek yaşadığı dönemde gerekse sonrasında ismini tüm Türkiye’ye duyurmuş ve tanıtmış bir insan, bir genç kız ve bir hanımefendi; Şule Yüksel Şenler. Paranın, makam ve mevkiinin peşinde olmayan; doğru bildikleri için bunlardan vazgeçmeyi bilen, insanları ayırmadan yolları Hak yolda birleştiren koca yürekli bir insan Şule Hanım. Hakk’ın, hakikatin, doğrunun kıl gibi ince çizgisinin üzerinde yürümek, koşmak; onun için en iyi tanımlamalardan birisi olsa gerek.” dedi.

“Vakfımızın kuruluş amacı da Şule Yüksel Şenler Hanımefendinin aziz hatırasını yaşatmak, korumak ve örnek teşkil eden hayat hikâyesini, onun derdini, düşüncesini, sevdasını, nezaketini, edebiyatını, sanatını devam ettirebilmek ve yeni nesillere aktarabilmektir.” Diyen Usta konuşmasını, “Onun adına konuşmaktan ziyade onu konuşmak ve anlatmak Şule Hanımın da en büyük arzusudur diye düşünüyorum.  Rabbim hayır niyetimizi hayırlı bir yol ve yolculuk eylesin. Bu güzel ve önemli başlangıcı, uzun soluklu ve nesilden nesile devam edecek bir müessese haline getirsin, inşallah.” sözleriyle bitirdi.

Konuşmaların ardından Vakfın Onursal Başkanı Emine Erdoğan, Vakfın Mütevelli Heyeti Üyeleri Fatma Bayram, Fatma Özdemir, Türkan Kumru, Hayati İnanç, Leyla Şahin Usta, Mihrimah Belma Satır, Ziya Altan Elmas, Gaffar Koca, Şeyma Döğücü ve Rabia İlhan ile aile fotoğrafı çekildi.

Programın sonunda Mihrişah Valide Sultan İmaretinde hazırlanan yemekler, 2700 ihtiyaç sahibine Şule Yüksel Şenler’in hayrına, vakfımızın ikramı olarak dağıtıldı.